Noen ganger kan det bli litt travelt oppi hodet. Man prøver å holde på for mange tanker samtidig. Ingen av tankesporene lar seg avslutte eller legge bort, de blir bare værende sånn i utkanten av bevisstheten, side om side, hvor de dulter borti hverandre og ber om oppmerksomhet, og man bruker innmari mye krefter bare på å huske alle sammen og får ikke så mye igjen til å finne svar på noen av dem.
Jeg har lært meg å kjenne igjen akkurat den stressfølelsen, sammenlignet med alle andre slags stressfølelser. Det kjennes ut som en slags varme øverst i panna (spør meg ikke hvorfor). Og når jeg blir oppmerksom på det vet jeg at jeg trenger blyant og papir. Og så raser det ut med alt jeg har gått rundt og grublet på, og jeg blir sittende med en så lang liste at jeg ikke synes det er rart jeg har vært sliten.
En fysisk følelse av lettelse tar meg, og den betyr ofte jeg har kommet ca halvveis.
Stort sett har det dreid seg om ting jeg må få gjort, på kort sikt og lang sikt. Betale den regningen. Lage pølser til middag. Skrive en roman. Men nå om dagen, når jeg står midt i én stor forandring i livet (arbeidstrening), og prøver å sette fart i en annen stor forandring i livet (et mer aktivt sosialt, seksuelt, og muligens romantisk liv), har det også vært fullt av spørsmål jeg gjerne skulle ha besvart.
Jeg har et annet sted på nettet hvor jeg pleier å skrive ned sånne spørsmål, og sitter ofte igjen med temmelig gode svar, men nå har spørsmålene kommet raskere enn jeg har klart å skrive, og blitt sittende fast på vei ut så jeg ikke har visst hvor jeg skulle begynne. Så jeg satte meg ned for noen dager siden og prøvde å lage en liste, hvor jeg bare formulerte spørsmålene for egen lesning, uten å ta med noe særlig kontekst eller noe.
Det ble 34 spørsmål, så det er ikke rart jeg har vært litt sliten.
Jeg har lyst til å legge ut hele lista, mer eller mindre sånn som den er. Eventuelt føye til noen setninger kontekst og forklaring, men ha en regel om ikke mer enn et par. Det betyr at det kommer ut ganske uredigert tankemateriale, og noe av det har å gjøre med seksualitet, så jeg vil legge til et SELVUTLEVERINGSVARSEL i tilfelle ikke alle jeg kjenner har lyst til å lese så mye av dette (og litt fordi jeg er flau over det selv).
Jeg tror jeg gjør det først og fremst å vise frem litt av hvordan hodet mitt ser ut på innsiden. Og litt for å oppbevare det et annet sted enn i hodet.
Men hvis det er noen som vil svare på et spørsmål eller to så vær så god. Eller kanskje si noe om trekkene de har felles... Mange av dem handler om rigid eller bokstavelig tenkning, eller om at jeg begynner å forstå elementene i å forholde meg til andre, men ikke har erfaring til å skjønne hvordan de henger sammen. Jeg blir lett forvirret av ting med bevegelige deler.
1. Hvor mye må man være der for noen for å være en god venn? (Kontekst: Jeg har, forholdsvis ofte, et behov for å være alene med meg selv som er såpass sterkt at det koster meg mye å ha noe særlig kontakt med andre. Hvis jeg overser det behovet mer enn et par ganger kommer jeg til å være engstelig og urolig i en god stund fremover)
2. Hvor alvorlig må behovet til en venn eller partner eller noe være for at jeg ikke kan avslå selv om jeg trenger tid alene veldig?
3. Hvor bokstavelig mener andre det når de sier at de slipper alt de har i hendene for å være der for vennene sine?
4. Hva slags grenser kan man ha for seg selv om man er eneste person i nærheten under en alvorlig krise?
5. Hvor mye kan jeg på eget initiativ tilby meg å stille opp for noen før det betyr at jeg har gitt dem falske forhåpninger hvis jeg senere møter en grense eller begrensning?
(og så en brå vending til):
6. Hva slags seksuelle opplevelser er det egentlig jeg søker?
7. Hvilken rolle spiller det å ha et sosialt nettverk når man søker etter mer uforpliktende former for sex?
8. Hvordan blir man kjent med folk?
9. Hva vil det si å bli bedre kjent med noen man er tiltrukket av før man sier at man er tiltrukket av dem og tiltrekningen er der, men det er ikke på grunn av tiltrekningen man blir kjent med dem? (Kontekst: Jeg har forstått og er helt enig i at det er påtrengende å bringe tiltrekning på bane for tidlig. Man må bygge en viss grad av forbindelse først. Og for å bygge en god forbindelse må man ha mer enn bare ett mål for øye, det blir ingen god forbindelse hvis man ikke er interessert i personen som person. Så problemet mitt har vel å gjøre med å ha flere tanker i hodet samtidig. At tiltrekningen min er der, og er med å styre meg, men den er samtidig ikke det eneste som styrer meg. Og jeg prøver å forstå hvilken rolle den har.)
Her får jeg et innspill fra DISCLAIMERGNOMEN: Noe av poenget, Martin, er at det å bli kjent med noen ikke er en sjekkliste av oppgaver du få unna før dere ender til sengs. Men likevel sitter du her og snakker om det på en ganske så skjematisk måte. Så kanskje problemet ditt har å gjøre med det?
På en måte, ja. Men jeg tror det vil bli bedre med erfaring... akkurat nå prøver jeg å lære meg de sosiale ferdighetene. Etterhvert som de får bedre flyt på seg fungererer de nok på en mindre skjematisk måte.
DISCLAIMERGNOMEN: Dette ble mer enn noen setningers tilføyelse Martin.
Til gjengjeld har det noe å si for de neste par spørsmålene på lista også.
10. Hva vil det si å gå på faste aktiviteter for å møte flere folk som en måte å øke sjansene for å finne noen å ligge med, samtidig som det ikke er for å lete etter partnere jeg går dit?
11. Har typen av forbindelse man bygger noe å si for hva den andre oppfatter at man er ute etter... jeg tenker kanskje særlig i definerte sjekkesammenhenger, som nettsjekking... kan det bli oppfattet som om jeg søker etter noe mer seriøst enn jeg gjør dersom spørsmålene jeg stiller går på mer personlige ting, og gjør det i så fall at jeg gir falske forhåpninger?
12. Hva vil det si å bli kjent med noen som person?
13. Hvordan eskalerer man flørtingen uten at det blir for brått eller påtrengende?
14. Hvordan nører man opp under småprat lenge nok til å vite om samtalen får sitt eget liv eller ikke? Hvordan lytter man oppmuntrende?
15. Hvordan starter man opp igjen en chatsamtale med noen man er i gang med å bli kjent med? (Altså en samtale hvor man sender korte meldinger til hverandre etter tur, men hvor samtalen har stanset for eksempel fordi man har sagt god natt?)
16. Hva er vanlige normer for turtaking i samtaler på chat?
17. Hvis jeg ser etter noe "ikke veldig seriøst", hva er det jeg ser etter i stedet?
18. Hvordan kan jeg uttrykke at det kommer an på person og situasjon og hvordan det utvikler seg uten å være en sånn som forleder andre med falske forhåpninger? (Bakgrunn: Jeg har sett eksempler på og omtaler av sånne folk som sier "så får vi se hvordan det går" eller "jeg vet hva jeg leter etter når jeg finner det" som en taktikk for å holde noen gående på falske forhåpninger... jeg har ikke lyst til å være en av dem.)
19. Er det noen det ikke kommer an på person og situasjon for? Er det noen som vet hva de leter etter før de finner det?
20. Hva er forskjellen på å ha partnere som ikke er kjærester og det å behandle partnere som en bekvemmelighet?
(Jeg lurer på om jeg har funnet svaret på spm 18-20, særlig 20, mens jeg har skrevet dem om for publikasjon – jeg tror det har nettopp å gjøre om å holde noen gående på falske forhåpninger? Jeg tror det også ligger under at jeg er flau over å ønske meg partnere som ikke er kjærester... det har jeg vært fra jeg begynte å skrive om det... men folk sier at det er mer normalt enn jeg tror.)
21. Er det galt å definere det jeg leter – og ikke leter – i form av noen parametre? Heller enn "kjærester, venner, elskere" osv ha en formening om for eksempel hvor mye nærhet jeg føler for å dele, hvor tett innpå hverandre jeg føler for å komme, hvor mye vi kan og skal stille opp for hverandre... (Hvorfor lurer jeg på om dette er galt? Fordi parametre føles kaldt, teknisk, mens mennesker som står en nær skal behandles med varme.)
22. Kan jeg si at jeg er åpen/nysgjerrig på forskjellige seksuelle aktiviteter samtidig som jeg har noen absolutt harde grenser – er "åpen for mye" det samme somi "åpen for alt"?
DISCLAIMERGNOMEN: Nei, Martin, det er det ikke. Nå tenker du fryktelig rigid.
Ja, jeg er litt redd for undertekster jeg ikke kan overskue.
23. Hvorfor føles det som jeg gjør noe galt når jeg har personlige grenser?
24. Har jeg alltid hatt sånn problemer med grenser? (JA, og verre før enn nå.)
25. Hvordan oppdager jeg de sosiale og profesjonelle nettverkene jeg trenger for å få ting jeg skriver mer ut i verden?
26. Hvordan bidrar jeg til dem, gjør en innsats, kommer inn i dem, uten å være en som bare bruker dem?
27. Hvordan forholder jeg meg til at andre der har gjort enn større innsats/har større tilhørighet der enn meg?
28. Hvordan gjør jeg noe annet enn det alle andre har gjort før? (Dette spørsmålet forstår jeg ikke helt hva betyr. Men det står på lista mi.)
29. Hvordan kan jeg skrive om noe mer enn min egen navle, når jeg er så redd for å gjøre ordentlig research?
30. Hva vil det si å gjøre research?
31. Hvordan beveger jeg meg i sosiale og profesjonelle nettverk når jeg er så redd for å vise tilhørighet?
32. Hva er nyansene mellom det å prøve å fikse alt som er galt i verden, og det å være en passiv tilskuer til alt (og dermed medskyldig)?
33. Hva med folk som ser ut til å si at det å ikke prioritere deres sak er likeverdig med å være en passiv tilskuer til alt? De som sier at "det er alltid en eller annen unnskyldning", som om det at jeg har andre ting jeg må gjøre eller at må ta vare på meg selv er unnskyldninger... forstår jeg de menneskene riktig?
34. Hva når forskjellige mennesker har forskjellige saker, og alle sier at "det er alltid en unnskyldning", og jeg opplever det som sant fordi jeg har vansker med å abstrahere?
Og det var de 34 spørsmålene. Nå må jeg bare skynde meg å få dem ut på nettet før jeg føler trangen til å føye til noe mer.
torsdag 11. februar 2016
34 spørsmål om arbeid, vennskap og sex
kl. 22:54
Etiketter: angst, asperger, disclaimergnomen, erotikkprosjektet, følelser, kommunikasjon, meg, selvutleverende, sex
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
1: Det er helt individuelt, og det finnes mange typer vennskap. Det viktigste er at man kan stole på hverandre.
2: Venner og familie skal ikke være hverandres psykologer og/eller livskrisehjelpere, så jeg setter grensen der.
3: Helt individuelt dette også. Veldig få som bruker språket slik vi lærer på skolen, dessverre.
4: Dette er et lurespørsmål av typen ungdomsskoleelever bruker for å psyke hverandre ned. Slikt vet man aldri før man står i situasjonen.
5: Har du i dine lovnader tatt forbehold om at du har grenser, så skaper du ikke falske forventninger.
6: Snu på spørsmålet: Hva slags seksuelle opplevelser søker du absolutt ikke? Det du søker er i motsatt ende av skalaen.
7: Sosialt nettverk i betydningen kontaktflate hjelper alltid, uansett hva man søker. («Numbers game» og alt det der...)
8: Mange gode råd på livskoden.no
9: Det å bli kjent med noen KAN også (fra et utenfra-perspektiv) beskrives som en sjekkliste av oppgaver, så dette er ikke nødvendigvis feil. Men det egentlige problemet her er du jo klar over selv.
10: Denne er tricky. Å bli med på aktiviteter med en skjult agenda kan slå hardt tilbake. Noen arenaer er bedre egnet enn andre, fortrinnsvis arenaer som er designet for sosialisering som spesifikk aktivitet (ikke den sosialvitenskapelige definisjonen av ordet).
11 – 14: Igjen, se livskoden.no
15 – 16: Driver ikke med slikt, så det kan jeg ikke svare på.
17: Kanskje du får noe ut av offtheescalator.com . Anbefaler også å lese Torkel Guttormsen og Johnny Soporno.
18: Denne er også tricky – man må bare finne sin egen kommunikasjonsstil. Selvironi og overdreven stereotyp adferd med glimt i øyet funker for meg.
19: Folk er forskjellige, så ja, de finnes. Ingenting å frykte fra dem.
20: Ett ord: respekt. Hva andre mener skal du drite i, du er sjefen i eget liv.
21: Nei, tvert imot. Og hva andre hjernevaskede tullinger mener skal du drite i.
22: Hør på Disclaimergnomen. (Og arkitekten Oskar Hansen, om forskjellen på åpen form og kaos.)
23: Fordi vi alle påvirkes av omgivelsene våre. Og verden består som kjent av 98% idioter.
24: (Du har svaret selv)
25 – 27: Dette er dessverre utenfor mitt kompetanseområde.
28: Ikke prøv på det. Da vil du bruke hele livet på finne ut av alt som har vært gjort før. (Det er jo en logisk forutsetning for å kunne gjøre noe som ikke har vært gjort før.)
29: Doh!
30: All informasjonsinnhenting er research, men den bør kanskje gjøres systematisk for å være hensiktsmessig.
31: Du trenger ikke vise tilhørighet. Du er deg selv nok.
32: Dine grunnleggende antakelser (premissene for spørsmålet) er feil. Du har ingen forpliktelse til å redde en verden du ikke ba om å bli født inn i. Og for å være (med)skyldig i noe må man foreta en aktiv handling. Passivitet = ikke-handling.
33. Det er ingenting å forstå, bare ordkløyveri fra deres side. Kutt slike folk ut av livet ditt.
34: Prøv en mer mekanistisk og skjematisk tolkningsmetode. Ingen ting galt i det, så lenge du er bevisst på det og ikke anvender objektlogikk på mennesker, jfr. Hans Skjervheim.
Legg inn en kommentar